Ciagi matura PR
silnia: Liczby log(3xx−4), logx, log(x−2) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Oblicz x.
x∊(2,4),(4,+∞)
2logx=log(3xx−4)+log(x−2)
x2=3x2−6xx−4
x3+x2+6x=0
x=0, w odpowiedzi mam x=6, gdzie robie blad?
13 mar 19:41
Jolanta: x2(x−4)=3x2−6x
x3−4x2=3x2−6x
x3−7x2+6x=0
x(x2−7x+6)=0
Δ=25 x1=1 x2=6
x=1 nie nalezy do dziedziny
13 mar 20:01
k: Dziedzina do poprawy.
13 mar 20:06
silnia: x rozne od 1/3, x rozne od 3, x rozne od 1, i x>2, czyli x od 2 do 3, od 3 do +inf, tak?
13 mar 20:07
13 mar 21:09
k: | | 3x | |
x ≠ 4 ∧ |
| > 0 ∧ x > 0 ∧ x − 2 > 0 |
| | x−4 | |
x ∊ (4 ,
∞ )
13 mar 21:18
Jolanta: x∊ <4,∞)
13 mar 21:27