trapez
Michał, proszę o pomoc!!: W trójkącie prostokątnym ABC dane są |AC|=12, |∠CAB|=60st.
Poprowadzono prostą równoległą do przeciwprostokątnej AB dzielącą bok AC w stosunku 1:5, licząc
od wierzchołka C. Prosta ta przecina bok AC w punkcie M, a bok BC w punkcie N.
Oblicz pole trapezu ABNM.
7 mar 19:14
Basia:

AC=12
α=60 ⇒ β=30
AB = 24
BC=12
√3
| | AC*BC | | 12*12√3 | |
PACB= |
| = |
| =72√3 |
| | 2 | | 2 | |
AM=x
CM=5x
AM+MC=AC
6x=12
x=2
MC=10
tr.ACB ~ tr.MCN
NC = 10
√3
| | MC*NC | | 10*10√3 | |
PMCN= |
| = |
| = 50√3 |
| | 2 | | 2 | |
P
trapezu = P
ACB−P
MCN = 72
√3−50
√3=22
√3
7 mar 20:08
xyz: Wydaje mi się, że CM=x, a AM=5x i CN=y, BN=5y
7 mar 20:32
Basia:
a masz rację nie doczytałam , że "licząc od C";
wynik to zmienia, ale sposobu liczenia nie
7 mar 20:35
smok: źle zrobione jest to zadanie.. odcinek AM=5x CM=x a nie odwrotnie
17 gru 22:36