Zdarzenia
M: Produkowany wyrób może by zaklasyfikowany z jednakowym prawdopodobieństwem do jednej z trzech
klas:
I, II, III. Określamy zdarzenia – wylosowany wyrób będzie: I albo II klasy (zdarzenie A), I
albo III klasy (zdarzenie
B), II albo III klasy (zdarzenie C). Zbadać, czy zdarzenia A, B, C są:
a) niezależne parami,
b) niezależne zespołowo.
13 mar 09:01
getin:
P(A)*P(B) = P(A∩B) nie zachodzi, więc zdarzenia A, B, C nie są niezależne
13 mar 09:21
wredulus_pospolitus:
czyli sprawdzamy, że:
a)
P(AnB) = P(A)*P(B)
| | 1 | | 4 | | 2 | | 2 | |
P(AnB) = |
| = |
| = |
| * |
| = P(A)*(B) |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
b)
P(AnBnC) = P(A)*P(B)*P(C)
| | 2 | |
P(AnBnC) = 0 ≠ ( |
| )3 = P(A)*P(B)*P(C) |
| | 3 | |
13 mar 09:22
wredulus_pospolitus:
w (a) oczywiście na czerwono miał być znak braku równości
13 mar 09:23