Bryły obrotowe optymalizacja
a: Dany jest stożek o wysokości ℎ=12 i promieniu podstawy 𝑟=5. Rozpatrujemy wszystkie walce
wpisane w ten stożek w taki sposób, że dolna podstawa walca zawiera się w podstawie stożka, a
okrąg górnej podstawy walca zawiera się w powierzchni bocznej stożka
Oblicz promień podstawy i wysokość tego walca, który ma największą objętość. Oblicz tę objętość
12 mar 22:06
wredulus_pospolitus:
| 5 | | r | | r | | 12r | | 12r | |
| = |
| −−−> |
| −−−> 12−H = |
| −−> H = 12 − |
| |
| 12 | | a | | 12−H | | 5 | | 5 | |
| | 12r | |
Vwalca = πr2H = πr2(12 − |
| ) |
| | 5 | |
V'(r) = ...
i jedziesz z koksem
12 mar 23:01
Kaśka: a coś więcej?
13 mar 07:15
. :
Ale co 'coś wiecej'?
Napisz po prostu że chcesz gotowca którego możesz przepisać.
Zostały raptem 3−4 linijki do napisania
13 mar 07:21
Kaśka: chcę gotowca bo nie rozumiem
13 mar 07:23
Kaśka: a chcę zrozumieć
13 mar 07:28
. :
1) Czy do tego momentu rozumiesz?
2) Jeżeli nie, to czego konkretnie nie rozumiesz?
3) Czy wiesz (i rozumiesz) dlaczego w takich zadaniach używa się pochodnej?
4) Czy umiesz liczyć pochodna?
5) Czemu nie napisałaś od razu: "niestety nie rozumiem tego zagadnienia, czy ktoś mógłby
rozwiązać krok po kroku z opisami co, jak i dlaczego?"
13 mar 07:30
Kaśka: "niestety nie rozumiem tego zagadnienia, czy ktoś mógłby
rozwiązać krok po kroku z opisami co, jak i dlaczego?" − nie wiedziała, że tak trzeba pisać
13 mar 07:33
Kaśka: jak wygląda pochodna tego równania?
13 mar 07:37
Kaśka: Uśmiecham się o tą pochodną
13 mar 07:42
wredulus_pospolitus:
w sumie to nie odpowiedziałaś na 4 z 5 pytań
| | 12r | |
V(r) = πr2 ( 12 − |
| ) |
| | 5 | |
| | 12r | | 12 | | 36 | |
V'(r) = 2πr(12 − |
| ) − |
| πr2 = π( − |
| r2 + 24r) = |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 5 | | 10 | |
V'(r) = 0 −−−> r = 0 (nic nam nie daje) ; r = 2* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 10 | | 24 | |
r = |
| −−−> H = 12 − |
| = 12 − 8 = 4 |
| | 3 | | 3 | |
13 mar 08:20
Kaśka: wielkie dzięki.... sorki ale muszę ogarnąć
13 mar 08:59
Min. Edukacji: ona nic nie ogarnia nawet czytania ze zrozumieniem
13 mar 19:30
Min. Edukacji: ale ładnie sie uśmiecha
13 mar 19:31
Min. Edukacji: A to czasami wystarczy
13 mar 19:31
Kaśka: To kto się podejmie wytłumaczyć tak żeby każdy ogarnął?
14 mar 09:20
getin:
Przecież takich zadań nie będzie na maturze w tym roku ani w przyszłym
14 mar 09:52