Obliczenie ilorazu ciagu an
Adam : Witam, mam problem z takim zadaniem
W malejacym ciagu geometrycznym (an) mamy dane: a1=2m a2=m−4 a3=1
Oblicz iloraz ciagu.
12 mar 20:41
Jolanta: Wykorzystaj wzór na srodkowy wyraz ciągu
a32=a1*a3
12 mar 20:47
Jolanta: a22=a1*a3
12 mar 20:52
minnie:
26 paź 20:30
6latek :
Jeśli to są kolejne wyrazy ciągu (an) to owszem ten wzór
A co jeśli nie sa kolejnymi wyrazami tego ciągu?
26 paź 21:02
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie są kolejnymi wyrazami, to czemu są oznaczone jako a
1 , a
2 i a
3
26 paź 21:38
6latek :
Tego nawet najstarsi górale nie wiedzą

Ale rozumiem o co kaman
26 paź 21:56