ciągi- wyznacz iloraz
zurka: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego (an) jest 4 razy większa od sumy
wyrazów ciągu stojących na miejscach parzystych Wyznacz iloraz tego ciągu.
12 mar 19:28
wredulus_pospolitus:
zakładamy, że a
1 ≠ 0 (nie ma tego podanego w zadaniu)
mamy ciąg a
k, który podzielimy na dwa podciągi: a
2k oraz a
2k−1
3* ∑ a
2k = ∑ a
2k−1
12 mar 19:33
zurka: a da sie zrobic to jakims latwiejszym sposobem? nie mialam czegos takiego jeszcze ;c
12 mar 19:49
Eta:
a
1≠0 i q≠1
a
1,a
1q,a
1q
2,a
1q
3,a
1q
4,......
a
1q,a
1q
3,a
1q
5 −− wyrazy stojące na miejscach parzystych
| a1 | | a1q | |
| =4* |
| ⇒ 4q=q+1 |
| 1−q | | 1−q2 | |
=======
12 mar 19:55