zadanie
tarcza: niech x1 x2 beda pierwiastkami
x2 + bx + c =0
wyznacz calkowite wspolczynniki b i c tak aby powyzsze rownanie mialo
dwa rozne rozwiazania spelaniajace warunki
suma odwrotnosci 2/3
suma kwadratow 40
i wyszlo mi
b = 5 c = −15/2
lub
b = −8
c = 12
i jakas odpowiedz trzeba odrzucic ale nie wiem jak dojsc ktora
12 mar 16:03
mat:
c= −15/2∉ℤ
12 mar 16:42
Jolanta:
x
12+x
22=40 (x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=40 (−b)
2−2c=40
(−5)
2−2(−15/2)=40
25+15=40
40=40
12 mar 20:24
Jolanta: sprawdz sume odwrotnosci
12 mar 20:31