Prawdopodobieństwo
Ola: W loterii jest 60 losów, w tym 12 wygrywających. Wylosowano jeden los. Następnie dołożono 8
losów wygrywających i 4 puste. Oblicz, o ile zwiększyło się prawdopodobieństwo wylosowania
losu wygrywającego.
Mam pytanie czy w treści tego zadania jest może błąd? Wydaje mi się, że do poprawności obliczeń
potrzeba wiedzieć jaki los wylosowano − czy wygrywający czy pusty.
Z góry dziękuję za odpowiedź (to zadanie z poziomu 8 klasy szkoły podstawowej)
12 mar 11:18
getin:
Rozwiązując, trzeba rozważyć 2 przypadki:
a) wylosowano wygrywający los
b) pusty
a) Zostało 59 losów w tym 11 wygrywających i 48 pustych
Po dołożeniu mamy 71 losów: 19 wygrywających i 52 puste
| | 12 | | 19 | |
W tym przypadku prawdopodobieństwo zwiększyło się z |
| do |
| |
| | 60 | | 71 | |
czyli zwiększyło się o wartość
| 19 | | 12 | | 19 | | 1 | | 95−71 | | 24 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| 71 | | 60 | | 71 | | 5 | | 355 | | 355 | |
b) Zostało 59 losów w tym 12 wygrywających i 47 pustych
Po dołożeniu 71 losów w tym 20 wygrywających i 51 pustych
| | 12 | | 20 | |
Nastąpił tutaj wzrost prawdopodobieństwa z |
| do |
| |
| | 60 | | 71 | |
| 20 | | 12 | | 20 | | 1 | | 100−71 | | 29 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| = |
| |
| 71 | | 60 | | 71 | | 5 | | 355 | | 355 | |
12 mar 11:30
wredulus_pospolitus:
Treść jest poprawna.
| | 1 | | 19 | | 4 | | 20 | | 19 + 80 | | 99 | |
P(C) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| <−−− takie jest |
| | 5 | | 71 | | 5 | | 71 | | 5*71 | | 355 | |
nowe prawdopodobieństwo
Zmiana prawdopodobieństwa:
| 99 | | 1 | | 99 − 71 | | 28 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| 355 | | 5 | | 355 | | 355 | |
13 mar 09:37