Rozwiązywanie równania w liczbach naturalnych
getin:
Witam, mam takie zadanie:
Rozwiąż równanie x2+y2 = 5z2 w liczbach naturalnych tak, aby x,y,z wyrażały długości boków
trójkąta
11 mar 23:53
ABC:
22
2+19
2=484+361=845=5*169=5*13
2
13,19,22 można zbudować trójkąt
użyłem tożsamości:
(a
2+b
2)(c
2+d
2)=(ac+bd)
2+(ad−bc)
2
nie każda trójka pitagorejska po transformacji buduje trójkąt , (3,4,5) przechodzi na (10,5,5)
które jest rozwiązaniem ale trójkąt degeneruje się, nie chce mi się ogólnej teorii tworzyć w
niedzielę rano
12 mar 07:51
getin:
Okej, dzięki − a jak działa ta transformacja (3,4,5) na (10,5,5) ?
I skąd mam wiedzieć która trójka pitagorejska da się przerobić na trójkę spełniającą równanie i
jednocześnie tworzącą niezdegenerowany Δ ?
12 mar 09:38
ABC:
myślałem że tobie wystarczy zarzucić krótką wskazówkę :
(p,q,r) trójka pitagorejska
p2+q2=r2
5(p2+q2)=5r2
(22+12)(p2+q2)=5r2
teraz z tej tożsamości a=2,b=1,c=p,d=q
(2p+q)2+(2q−p)2=5r2
czyli trójka (2p+q, 2q−p,r) jest zawsze rozwiązaniem transformowanym z (p,q,r)
ale jak mówiłem tworzyć teorii kiedy to rozwiązanie spełnia warunek trójkata nie chce mi się
12 mar 10:36
jc: Inna propozycja:
x=2(a2+ab−b2)
y=a2+4ab−b2
z=a2+b2
b < a < 2b
Dla b=2, a= 3 mamy rozwiązanie cytowane powyżej.
Wzorowałem się na Diofantesie, ale rozwiązanie ABC bardziej mi się podoba.
12 mar 10:42
getin:
Robiłem wczoraj zadanie konkursowe i w pewnym momencie przyszło mi z czymś takim się zmierzyć i
po prostu nie umiałem. Okazało się że nie znałem tego triku. Dzięki wszystkim za rozpisanie
12 mar 11:16
Mila:
Napisz to zadanie. Ciekawi mnie.
12 mar 20:12
getin:
W pewnym trójkącie ABC środkowe dwóch boków przecinają się pod kątem prostym. Spośród
wszystkich trójkątów o tej własności i całkowitych długościach boków wybrać taki, który ma
najmniejszy obwód. Podaj długości boków x ≤ y ≤ z tego trójkąta w kolejności niemalejącej.
Trochę korzystałem z własności środkowych i podobieństwa trójkątów i wyszło mi z tego to
równanie
x
2 + y
2 = 5z
2, które mnie pokonało i nie umiałem z tego wyjść
12 mar 22:29