Dziedzina monotonicznośc
Funkcje: Zbadaj monotoniczność funkcji y=x2 − 4|x| jeżeli dziedzina jest zbiór x= { −5,0,5,10}
Jak to zrobić?
11 mar 21:51
: normalnie
11 mar 22:30
Funkcje: Ma ktoś pomysł? ...
12 mar 09:42
getin:
y(−5) = (−5)2 − 4*|−5| = 25 + 20 = 45
y(0) = 02 − 4*|0| = 0 − 0 = 0
y(5) = 52 − 4*|5| = 25 − 20 = 5
y(10) = 102 − 4*|10| = 100 − 40 = 60
Dla x ∊ {−5, 0} funkcja jest malejąca, dla x ∊ {0, 5, 10} jest rosnąca
12 mar 10:33
Funkcje: Ale jest ZBADAJ. Więc...? Czy to dobrze?
12 mar 12:23
wredulus_pospolitus:
podstawianie wszystkich możliwych wartości z dziedziny jest rodzajem 'badania'
12 mar 12:32