monotoniczność/parametr
gibby: Piszę z pytaniem do określania monotoniczności. Mam zadanie aby określić przedziały
| | 2x−3 | |
monotoniczności dla f(x) = |
| . |
| | x2 +4 | |
| | −2x2 +6x+8 | |
Pochodna wychodzi mi f'(x) = |
| |
| | (x2+4)2 | |
szukam miejsca zerowego:
−x
2+3x+4=0 i do tego momentu wszystko jest ok ale jak przerzuciłam sb na prawą strone czyli
x
2−3x−4=0 to przedziały monotoniczności wychodzą na odwrót, czy jest jakas zasada ze w tego
typu zadaniach nie można mnożyc razy −1? bo myslałam zawsze że operacja tj przeniesienia na
drugą stronę jest zawsze 'dozwolona'
druga sprawa
mam zadanie
| | p+2p+3p+...+np | |
ciąg an jest określony wzorem an = |
| , wyznacz wszystkie wartosci p |
| | 3n2+1 | |
dla których granica ciągu jest równa 4
wychodzi mi p=12, ale nie mam odp więc jeśli ktoś mógłby rzucić okiem i napisać czy się zgadza
to byłabym wdzięczna
11 mar 18:51
ite:
zad. p=24
11 mar 21:30
ite:
Równanie −x2+3x+4=0 ma te same rozwiązania co x2−3x−4=0, pomnożenie stronami przez (−1) tego
pierwszego daje równanie równoważne.
Ale w przypadku nierówności tak nie jest. Pomnożenie stronami nierówności przez (−1) wymaga
zmiany zwrotu nierówności, jeśli chcesz przekształcić równoważnie.
Musisz to uwzględnić przy przedziałów monotoniczności.
11 mar 21:37
ite:
*przy badaniu przedziałów monotoniczności.
11 mar 21:38
gibby: oki dziękuję, gdzieś mi się 2 zapodziało w tym drugim ale już widzę błąd
11 mar 23:13