Ciągi trudne
Michał P: Dane są dwa ciągi (an) i (bn) o wzorach ogólnych an=3n+535 oraz bn=3n. Wszystkie wyrazy tych
ciągów połączono w ciąg rosnący (cn). Wyznacz wyraz c2009.
11 mar 12:05
wredulus_pospolitus:
ale w jaki sposób 'połączono'
11 mar 12:19
Michał P: No właśnie, nie wiem o co chodzi. Odpowiedz z tyłu książki to 6541. Ja chciałem to zrobić tak
że ciąg c mógł być suma albo iloczynem ciągów a i b i też byłby rosnący ale.odpowiedz
oczywiście byłaby wtedy dużo wyższa
11 mar 12:21
wredulus_pospolitus:
bo tu chodzi oto, że mamy wyrazy ciągu an, wyrazy ciągu bn
i z nich układamy kolejne wyrazy ciągu cn tak aby tenże ciąg był ciągiem rosnącym
tak, wię:
a1 = 3+535 = 538
a2 = 541
a3 = 544
a4 = 547
b1 = 3
b2 = 9
b3 = 27
b4 = 81
b5 = 243
b6 = 729
więc pierwsze elementy ciągu cn to:
3 , 9 , 27 , 81 , 243 , 538, 541 , 544 , 547 , ....
11 mar 13:03
. : A jak to zrobić.
Metoda 'na chama'
1) sprawdźmy ile wynosi a2009, a2009 = 3*2009 + 535 = 6'562
2) w takim razie, wiemy że c2009 ≤ 6'562
3) sprawdźmy ile wyrazów ciągu bn ma wartość mniejsza niż 6562.
Jest ich 8, ponieważ 38 = 6'561
4) związku z tym c2009 + 8 = c2017 = a2009 = 6562
Musimy zatem wywalić 8 największych wyrazów, 7 z nich będzie z ciągu an, a jeden z ciągu bn
5) w efekcie otrzymamy c2009 = a2009 − 7 = a2002 = 6'541
Tak jak pisałem − metoda 'na chama'
11 mar 17:31