udowodnij
tarcza: udowodnij ze suma szescianow trzech kolejnych liczb calkowitych niepodzielnych przez 4 jest
podzielne przez 36
(4k + 1)3 + (4k +2)3 + (4k + 3)3 = 12(16k3 + 24k2 + 14k + 3)
i nie wiem co dalej zawsze mam problem jak wymyslic dalej przeksztalcenie w takich zadaniach.
Czy jest na to jakis sposob jak to jakos podzielic czy cos
11 mar 11:36
wredulus_pospolitus:
ja bym to inaczej zapisał:
a = 4k+2
(a−1)3 + a3 + (a+1)3 = 3a3 + 6a = 3a(a2 + 2) = 3(4k+2)( (4k+2)2 + 2) =
= 6(2k+1)( 16k2 + 16k + 6) = 12(2k+1)( 8k2 + 8k + 3)
Zauważ, że:
jeżeli k (mod 3) = 0 −−−> (8k2 + 8k + 3) (mod 3) = 0
jeżeli k (mod 3) = 1 −−−> (2k+1) (mod 3) = 0
jeżeli k (mod 3) = 2 −−−> (2k+1) (mod 3) = 0
W efekcie któryś z nawiasów będzie podzielny przez 3 ... więc całość będzie podzielna przez
12*3 = 36
11 mar 12:19
:?:
12(2k+1)( 8k2 + 8k + 3)=12(2k+1)*2*2k(2k+2)+12(2k+1)* 3=2*12(2k)(2k+1)(2k+2)+36(2k+1)
11 mar 13:32
tarcza: co to to k mod
11 mar 14:41
. :
a (mod b) = c
Oznacza: c jest reszta z dzielenia liczby a przez liczbę b
11 mar 14:47
. :
a (mod b) = c można zapisać jako: a = b*n + c
11 mar 14:48
tarcza: a tego mojego nie da sie nijak rozlozyc jakos
11 mar 15:13
Mila:
4n− liczba podzielna przez 4 dla n∊C
4n−1,4n−2, 4n−3 − trzy kolejne liczby całkowite niepodzielne przez 4 ( podane odwrotnie)
S=(4n−1)3+(4n−2)3+(4n−3 )3=192n3−288n2+168n−36
S=12*(16n3−24n2+14n−3)=12*(2n−1)*(8n2−8n+3)
Wykazujemy , że liczba (8n2−8n+3) jest wielokrotnością liczby 3
8n2−8n+3)=8n*(n2−1)+3=8n*(n−1)*(n+1)+3 jest podzielne przez 3 bo
3| [(n−1)*n*(n+1)]
Zapisz ładnie S i koniec
11 mar 15:54
tarcza: no ale mi o to wlasnie chodzi jak wymyslilas to przeksztalcenie?
12*(16n3−24n2+14n−3)=12*(2n−1)*(8n2−8n+3)
11 mar 16:05
Mila:
(16n3−24n2+14n−3)=
=16n3−8n2−16n2+8n+6n−3= 8n2*(2n−1)−8n*(2n−1)+3*(2n−1)=
=(2n−1)(8n2−8n+3)
11 mar 16:32
tarcza: skad wy wpadacie na takie pomysly to ja nie wiem
11 mar 16:42
Mila:
Praktyka. Może coś łatwiejszego wymyślę, to napiszę, zaglądaj. To będzie trochę później.
11 mar 17:32
tarcza: (4k + 1)3 + (4k +2)3 + (4k + 3)3 = 12(16k3 + 24k2 + 14k + 3)
=12 (8k2 + 8k + 3)(2k+1)
a jak zapisalem tym swoim podejsciem tak to da sie to jakos uzasadnic ze jest podzielne przez
36?
12 mar 00:21
getin:
Tak − wystarczy pokazać że (8k2+8k+3)(2k+1) jest podzielne przez 3
Rozważamy trzy przypadki ze względu na liczbę k
1) k może być podzielne przez 3, tzn. k = 3p
2) k może mieć resztę 1 z dzielenia przez 3, czyli k = 3p+1
3) k może mieć resztę 2, czyli k = 3p+2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) Dla k = 3p otrzymujemy [8(3p)2+8*3p+3]*(6p+1) = (72p2+24p+3)(6p+1) =
= 3(24p2+8p+1)(6p+1) czyli liczba jest podzielna przez 3
2) Dla k = 3p+1 dostajemy [8(3p+1)2+8*(3p+1)+3]*[2(3p+1)+1] = [8(3p+1)2+8*(3p+1)+3]*(6p+3) =
= 3[8(3p+1)2+8*(3p+1)+3]*(2p+1) czyli też mamy pokazaną podzielność przez 3
3) Dla k = 3p+2 dostajemy [8(3p+2)2+8*(3p+2)+3]*[2(3p+2)+1] =
= [8(9p2+12p+4)+24p+16+3]*(6p+5) = (72p2+96p+32+24p+19)(6p+5) =
= (72p2+120p+51)(6p+5) = 3(24p2+40p+17)(6p+5) − też liczba jest podzielna przez 3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeśli liczba (8k2+8k+3)(2k+1) jest podzielna przez 3 dla każdej liczby całkowitej k, tzn.
(8k2+8k+3)(2k+1) = 3t, to można zapisać 12*(8k2+8k+3)(2k+1) = 12*3t = 36t i koniec zadania −
pokazaliśmy że liczba jest podzielna przez 36
12 mar 06:38
tarcza: a taki sposób że rozważam takie 3 przypadki z dzielenia podstawiając w tym wypadku pod k liczby
z p jest taki ze moze sie przydac w innych zadaniach? Bo zawsze mam problem z udowodnieniem
tej podzielnosci a to wydaje sie fajne tylko nie wiem czy uniwersalne
12 mar 14:02
Mila:
Możesz też tak:
c.d 00:21
(4k + 1)3 + (4k +2)3 + (4k + 3)3 = 12*(16k3 + 24k2 + 14k + 3=
=12*(15k3+24k2+15k+3+k3−k=
=12*(15k3+24k2+15k+3+k*(k2−1) )=
ostatni składnik sumy jest podzielny przez 3 bo k*(k−1)*(k+1)=3m, m∊C
=12*3*(5k3+8k2+5k+1+m)=36*p gdzie p∊C
12 mar 14:34
getin:
Taki sposób jest uniwersalny, tylko musisz pamiętać, że jeśli udowadniasz w ten sposób np.
podzielność przez 4, to już (w ogólnym przypadku) musisz 4 rozważyć 4 przypadki:
1) k = 4p
2) k = 4p+1
3) k = 4p+2
4) k = 4p+3
12 mar 14:35
getin:
O właśnie − też dobry sposób z tym iloczynem k*(k−1)*(k+1)
Taki iloczyn jest podzielny zawsze przez 3, a nawet przez 6, bo jedna z trzech kolejnych liczb
całkowitych musi być podzielna przez 3, oraz co najmniej jedna z tych liczb jest parzysta
(czyli podzielna przez 2)
12 mar 14:38