Graniastosłup prawidłowy trójkątny objętość
starblazer: W graniastosłupie trójkątnym prawidłowym przekątna ściany bocznej nachylona jest do płaszczyzny
podstawy pod kątem 30 stopni. Jezeli V=12 dm szesciennych oblicz pole powierzchni
graniastosłupa.
11 mar 08:48
starblazer: za pomoca trojkata 30 60 90 wychodzi ze h to a/pierwiastek z 3 ale pozniej to sie nie
kalkuluje. chyba ze cos zle robie
11 mar 08:50
wredulus_pospolitus:
1.
| | H | | √3 | |
tg30o = |
| −−−> H = |
| a |
| | a | | 3 | |
2.
| | a2√3 | | a3 | |
V = Pp*H = |
| *H = |
| = 12 −−−> a3 = 48 −−−> a = 23√6 |
| | 4 | | 4 | |
| | a2√3 | |
Pc = 2* |
| + 3*a*H = ... |
| | 4 | |
11 mar 08:58
starblazer: a cosinus kąta między 2 przekątnymi wychodzącymi z tego samego wierzchołka?
11 mar 09:03
wredulus_pospolitus:
ale co "cosinus kąta między 2 przekątnymi"
11 mar 11:26
wredulus_pospolitus:
d −−− przekątna ściany bocznej:
d =
√H2 + a2
z tw. cosinusów:
| | a2 | |
a2 = d2 + d2 − 2d2*cosα −−−> cosα = 1 − |
| |
| | 2d2 | |
11 mar 11:27