Silnia - ciąg rekurencyjny
hydrogen: Wiem że silnia jest z podstawowych ciągów jeśli idzie o ciąg rekurencyjny:
s0 = 1
sn = n * sn−1. n≥1
Natomiast otrzymałem takie zadanie co by był za ciąg gdyby wprowadzić drobną modyfikacje w
definicji silni:
s0 = 0
sn = n * sn−1. n ≥1
10 mar 19:56
hydrogen: Czy dalej będzie to ciąg rekurencyjny?
10 mar 20:00
wredulus_pospolitus:
sn = 0 w tym drugim przypadku
10 mar 20:47
hydrogen: aha czyli to jest
s0 = 0
sn = n * sn−1. n ≥1
rekurencyjny?
11 mar 11:54
wredulus_pospolitus:
tak ... to jest co prawda ciąg rekurencyjny ... ale jest to ciąg stały o elementach równych s0
= 0
11 mar 13:04
hydrogen: dzięki
11 mar 13:05
hydrogen: A przepraszam bo nie dopytałem jeszcze o jeden przykład. Czy to też jest rekurencja
s0 = 12
sn = n * sn−1 n≥1
I to tyle. Dziękuje
11 mar 13:21
11 mar 13:25
wredulus_pospolitus:
tak ... wszystko co jest zapisane w postaci: n'ty wyraz równa się czemuś związanemu z
poprzednimi wyrazami −−− to będzie rekurencja
11 mar 13:26
wredulus_pospolitus:
rekurencję bardzo często wykorzystuje się przy programowaniu
11 mar 13:26
hydrogen: dzięki
11 mar 13:44