Indukcja matematyczna
lulu: Uczę się podstaw matmy dyskretnej i przerabiam temat indukcji matematycznej i natrafiłem na to
zadanie z tej właśnie strony
https://matematykaszkolna.pl/strona/682.html. Mianowicie interesuje mnie krok 3:
Jest tam napisane − "udowodnie prawdziwość nierówności": 2k+2<k
2+k−1. Dlaczego jest tutaj 2k+2
skoro wyżej w kroku 2 jest 2
k>k
2+k+1. Dlaczego jest 2k+2, a nie 2
k
10 mar 17:47
wredulus_pospolitus:
2(k
+1) = 2k + 2 <−−− dlatego
10 mar 17:50
wredulus_pospolitus:
dobra ... spojrzałem na to rozwiązanie iiii ... autor po prostu potrzebował w zadaniu takiej
oto nierówności
a jakby to zrobić bez tego:
(2)
2k > k2 + k − 1
(3)
2k+1 = 2*2k > 2(k2+k−1) = 2k2 + 2k − 2 = k2 + 2k + 1 + k + 1 − 1 + k2 − 3 =
= (k+1)2 + (k+1) − 1 + (k2 − 3) > //dla k≥5 // > (k+1)2 + (k+1) − 1
c.n.w.
10 mar 17:56
lulu: dzięki wielkie
10 mar 18:26
nikita: wreduluspospolitus: napisałeś tutaj: "dobra ... spojrzałem na to rozwiązanie iiii ... autor
po prostu potrzebował w zadaniu takiej
oto nierówności" takiej czyli jakiej?
10 mar 18:29
nikita: co to za nierówność o której mówisz wcześniej bo nie bardzo wiem
10 mar 18:44
wredulus_pospolitus:
wejdź w link to zobaczysz
10 mar 19:35
nikita: W sensie że to 2n > n2+n−1?
10 mar 19:48