nierówność trygonometryczna
mar: Rozwiąż nierówność w przedziale <0,2pi>
Rozwiązałem równanie
2+2cos2x = 3
2cos2x = 1
cos2x = 1/2
2x = pi/3 + 2k*pi lub 2x = 10/6 * pi + 2k*pi
x = pi/6 + k*pi lub x = 5/6*pi + k*pi
Rozwiązaniem nierówności będzie przedział i generalnie mam problem z wyznaczaniem tych
przedziałów
Robię to tak, że sprawdzam nierówność dla dowolnego x np. x=pi, nierówność jest nieprawdziwa, a
że wartość dla tego x leży powyżej linii 1/2 to rozwiązaniem będą te przedziały dla których y
leży poniżej 1/2.
Czyli (pi/6 , 5pi/6) U (7pi/6 , 11pi/6).
Czy moje rozumowanie jest prawidłowe?
I czy można jakoś inaczej rozwiązywać te nierówności?
Rafał:
Najpierw wyznaczam dziedzinę nierówności.
Wiemy, że nierówność ma być w przedziale <0, 2π>, zatem
0 ≤ 2x ≤ 2π
0 ≤ x ≤ π
Dalej 1 + cos 2x musi być różne od zera.
1 + cos 2x ≠ 0
cos 2x ≠ −1
Korzystam z wzoru cos 2x = 1 − 2sin
2 x
1 − 2sin
2 x ≠ −1
−2sin
2 x ≠ −2
sin
2 x ≠ 1
Teraz rysujemy wykres funkcji y = sin x i rozpatrujemy na przedziale <0, π>.
Wykres ten osiąga wartość 1 tylko dla argumentu x =
π2. Podobnie będzie z funkcją
y = sin
2 x, na tym samym odcinku <0, π>, gdyż wartości od <0, 1> będą podnoszone do kwadratu
i tylko w jednym przypadku będzie tak, że sin
2 x = 1, gdy x =
π2.
Wówczas:
sin
2 x ≠ 1
x ≠
π2
Uwzględniając nasze wszystkie warunki, wiemy, że x∊<0,
π2) ∪ (
π2, π>
Wracamy do nierówności. Oceńmy czy 1 + cos 2x będzie zawsze większy lub równy zero.
1 + cos 2x = 1 + 1 − 2sin
2 x = 2 − 2sin
2 x = 2(1 − sin
2 x)
Wiemy, że na przedziale <0, π>, sin
2 x przyjmuje wartości od <0, 1>.
Po uwzględnieniu naszego warunku
na przedziale <0,
π2) ∪ (
π2, π>, sin
2 x przyjmuje wartości od <0, 1).
Natomiast 1 − sin
2 x przyjmuje wartości od (0, 1>.
Następnie 2(1 − sin
2 x) przyjmuje wartości od (0, 2>.
Czyli 1 + cos 2x również przyjmuje wartości od (0, 2>.
Zatem mnożymy naszą nierówność obustronnie przez (1 + cos 2x)
| 1 | | 2 | |
| > |
| / * (1 + cos 2x) |
| 1 + cos 2x | | 3 | |
| | 2(1 + cos 2x) | | 3 | |
1 > |
| / * |
| |
| | 3 | | 2 | |
Z racji, że obie strony są nieujemne to:
Następnie rozwiązanie tej nierówności jest opisane tutaj
1604. Wówczas mamy:
| | π | | π | |
I po uwzględnieniu naszej dziedziny nierówności x ∊ <0, |
| )∪( |
| , π> ostatecznie |
| | 2 | | 2 | |
mamy rozwiązanie
| | π | | π | | π | | 5π | |
x ∊ ( |
| , |
| ) ∪ ( |
| , |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
mar: WOW, dzięki za tak szczegółowe rozpisanie tego, super!
Faktycznie zapomniałem o dziedzinie i nie wiem czemu nie sprawdziłem, że mianownik jest zawsze
dodatni wiec można przez niego pomnożyć.
Ale jeszcze jedna rzecz. Może ja nieprecyzyjnie napisałem: "Rozwiąż nierówność w przedziale
<0,2pi>" chodziło mi że x ma należeć do tego przedziału.
A nie jak 2x, zatem rozwiązaniem tej nierówności będzie również przedział
| | 7π | | 3π | | 3π | | 11π | |
x ∊ ( |
| , |
| ) U ( |
| , |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |