Rafał:
Ja bym to widział tak, ale nie jestem pewien
|A| = 1 (jedna możliwa do wyboru droga, konkretna, której liczymy prawdopodobieństwo)
|Ω| = 4
2 * 2 * 4 = 128
Zbiór Ω − wszystkie możliwe najkrótsze drogi
drogę z K do A można ułożyć w takie ciągi 4 wyrazowe, zbioru 2 elementowego {0, 1}.
0000, 0001, 0010,...
Jak idziemy w lewo to dajemy 0, jak w prawo to 1. Wówczas mamy do czynienia z
wariancją z powtórzeniami i takich możliwości jest 4
2 = 16.
https://imgupx.com/RUIxChlr
Następnie mamy 2 możliwości aby pójść do kolejnych punktów, które oznaczę kolejno P
1, P
2
oraz od tych punktów mamy dokładnie 4 możliwości aby dotrzeć do punktu M, gdzie droga
od P
1 do M oraz od P
2 do M będzie równa 4 kroki.
https://imgupx.com/lOKzEIAT