wyznacz wartości parametru m, dla których dwa różne pierwiastki x_1 i x_2 równan
xyz: Hej. Mam takie zadanko:
wyznacz wartości parametru m, dla których dwa różne pierwiastki x
1 i x
2 równania
(4−m)x
2 + (m−4)x + 2 = 0
| | 1 | | 1 | |
spełniają nierówność |
| + |
| > 1 |
| | x1 | | x2 | |
czy w tym zadaniu obowiązuje założenie x
1 . x
2 < 0? czy jak mam już podane założenia do x
1 i
x
2 to już nie korzystam z tych które są z wzorów viete'a?
oczywiście wiem o tym, że a≠0 i Δ>0
Dzięki za pomoc!
9 mar 10:30
wredulus_pospolitus:
zauważ, że wskazane równanie można zapisać:
ax
2 − ax + 2 = 0
−−−> x
1 + x
2 = 1
Niby dlaczego ma być założenie, że x
1 , x
2 < 0

Na jakiej podstawie

A jakie niby założenia masz w przypadku wzorów Viete'a ?
9 mar 10:40
ite:
Tutaj trzeba zrobić założenie x1≠0 i x2≠0.
Dlaczego chcesz założyć, że rozwiązania równania muszą być ujemne?
Oba nie mogą by ujemne (bo jak ich suma miałaby być większa od 1).
9 mar 10:41
wredulus_pospolitus:
w efekcie mamy:
| 1 | | 1 | | x1 + x2 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x1x2 | | x1x2 | | | |
| | 4−m | | m | | m | |
= |
| = 2 − |
| > 1 −−−> 1 > |
| −−−> m < 2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
jeszcze tylko sprawdzić kiedy Δ > 0
9 mar 10:42
xyz: już rozumiem, bardzo dziękuję

z założeniem x
1 · x
2 < 0 chodziło mi o to, że takie założenia są w przypadku, gdy mam mieć
dwa pierwiastki o różnych znakach i źle zinterpretowałam polecenie. Teraz dopiero spostrzegłam
się, że one po prostu x
1≠x
2 i nie trzeba tu stosować tego założenia.
9 mar 10:57