Prędkość kątowa i liniowa
Mirek : Koło zamachowe obraca się w stałej płaszczyźnie tak, że położenie kątowe danego punktu koła
(wyrażone w radianach) zmienia się zgodnie z zależnością φ = 45t. Koło obraca się w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
a) Jaka jest prędkość kątowa koła zamachowego?
b) Jaka jest prędkość liniowa punktów koła położonych w odległościach 10 cm i 20 cm od osi
obrotu?
c) O ile radianów koło obróci się w ciągu 1 minuty? Ile to pełnych obrotów koła?
Odp.: a) ω = 45rad, b) 4,5m i 9m, c) 2700rad, 429 pełnych obrotów
9 mar 09:10
Min. Edukacji: v=ωr
Toz to elementarne
9 mar 13:10
Min. Edukacji: odp. b) sa do dupy
9 mar 13:10