proszę o rozwiązanie
anna: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy
pod kątem α .
Przez krawędź podstawy tego ostrosłupa poprowadzono płaszczyznę, która jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod katem β , i która przecina przeciwległą krawędź ostrosłupa
w punkcie E
Oblicz stosunek pola powierzchni otrzymanego przekroju do pola powierzchni podstawy ostrosłupa
jeżeli wiadomo, że 5sin α = 4sin(α + β ) .
9 mar 09:07
Bogdan:
| | sinα | | 4 | |
5sinα = 4sin(α + β) ⇒ |
| = |
| |
| | sin(α + β) | | 5 | |
sinγ = sin(α + β), |CD| = a
√3,
| | |DE| | | |CD| | |
z twierdzenia sinusów w ΔDCE: |
| = |
| ⇒ |DE| = ... |
| | sinα | | sin(α + β) | |
Pola trójkątów: P
ABE = a*|DE| = ..., P
ABC = a*|CD| = ...
Proszę kontynuować samodzielnie
9 mar 13:27
anna: dziękuję
9 mar 16:37