Punkt na okręgu - ruch jednostajny
Jan: Cześć, pomógłby mi ktoś z rysunkiem i obliczeniami?
Koło o promieniu R toczy się po prostej ruchem jednostajnym z prędkością kątową ω. Znaleźć dla
punktu leżącego na obwodzie koła:
a) równania ruchu,
b) równanie toru,
c) całkowitą długość drogi pomiędzy dwoma kolejnymi zatknięciami z prostą, po której koło się
toczy,
d) całkowite przyspieszenie.
Przyjąć x(0) = y(0) = 0.
Odp.: a) x(t) = ωRt − Rsin(ωt), y(t) = R − Rcos(ωt),
b) x(y) = Rarccos((R−y)/R) − √Ry − y2, c) s = 8R, d) a = ω2R
9 mar 08:11