analityczna
jendrzej: W trójkącie ABC dane są dwa wierzchołki: A=(−7,3), B=(3,5) oraz punkt przecięcia wysokości
W=(4,3).
Oblicz współrzędne wierzchołka C.
9 mar 05:03
Saizou : Wektor CW jest prostopadły do wektora AB.
Skorzystaj z tej informacji.
9 mar 07:17
jendrzej: Dzięki genialnie proste
9 mar 08:19
jendrzej: Niestety nie da rady w ten sposób,
9 mar 09:23
an: C=(3,8)
9 mar 11:08
Mariusz:
Skoro nie wiesz jak skorzystać z podpowiedzi Saizou to może spróbujmy inaczej
Niech współrzędne wierzchołków trójkąta będą równe
A = (−7,3)
B = (3,5)
C = (p,q)
Równanie prostej zawierającej wysokość spuszczoną na bok AB
wygląda następująco
| | 3−(−7) | |
y − q = − |
| (x−p) |
| | 5−3 | |
y − q = −5(x−p)
y = −5x+5p+q
bo jest to prostopadła do AB i przechodząca przez punkt C
A = (−7,3)
B = (3,5)
C = (p,q)
Równanie prostej zawierającej wysokość spuszczoną na bok BC
| | p − 3 | |
y − 3 = − |
| (x−(−7)) |
| | q − 5 | |
(q − 5)(y−3)= − (p−3)(x+7)
(q − 5)(y−3) + (p−3)(x+7) = 0
y = −5x+5p+q
(q − 5)(y−3) + (p−3)(x+7) = 0
5x+y −5p−q = 0
Wstawmy do powyższego układu równań za x oraz y współrzędne punktu W
i obliczmy p oraz q tak aby ten układ równań był spełniony
(p−3)11=0
20+3−5p−q=0
5p+q = 23
p = 3
15+q = 23
p = 3
q = 8
p = 3
C = (3,8)
9 mar 13:10
Eta:
1/ prosta AM ma równanie y=3
to prosta BC ⊥AM i przechodząca przez B(3,5)
ma równanie x= 3
| | 5−3 | |
2/ analogicznie prosta BM ma wsp. kier. a= |
| = −2 |
| | 3−4 | |
to prosta AC⊥BM ma równanie
| | 1 | |
y= |
| (x+7)+3 i x=3 ⇒ y= 8 |
| | 2 | |
C(3,8)
======
9 mar 13:20
jendrzej:
Eta bardzo dziękuję
Mariusz bardzo dziękuję
Saizou bardzo dziękuję
Ja próbowałem wektorami i prostopadłością wektorów i poległem
15 mar 08:11