procenty
jaaa: Cenę pewnego towaru najpierw zwiększono o 10%, a po pewnym czasie zmniejszono o 30%. Oblicz
początkową cenę, jeżeli ostatecznie po tych zmianach wynosiła 231 zł.
Proszę opomoc w rozpisaniu rachunków, bo wychodzą mi liczby z kosmosu.
7 mar 19:06
Godzio: 0,7*1,1*x = 231
x=363
7 mar 19:07
jaaa: a mogłbyś mi powiedzieć skąd się wzięły te liczby?
7 mar 19:08
Godzio: oczywiście

cenę pewnego towaru zw. o 10% => x+10%x = 110%x = 1,1x
zmiejszono o 30% => 1,1x − 30%*1,1x = 0,7 * 1,1x
0,7 * 1,1x = 231
7 mar 19:11
jaaa: dziekuję bardzo
7 mar 19:12
jaaa: a to nie wychodzi czasem 300? bo
0.7*1,1 = 0.77 a 231 : 0.77 = 300
czy inaczej?
7 mar 19:16
Godzio: tak tak

złą wartość na kalkulatorze wpisałem :
7 mar 19:18
jaaa: jeszcze raz bardzo dziękuję
7 mar 19:20