proszę o sprawdzenie
anna: Rozwiąż równanie
sin 2x + 2sin
2 x = 2 +
√6 cosx
w przedziale [− π ,π] .
sin 2x + 2sin
2 x = 2 +
√6 cosx
2sinxcosx + 2 (1−cos
2x) = 2 +
√6 cosx
2sinxcosx + 2 − 2cos
2x =2 +
√6 cosx
2sinxcosx − 2cos
2x =
√6 cosx / : cosx
2sinx − 2cosx =
√6 / : 2
sinx − cosx =
√62 /

−1)
cosx − sinx = −
√62
√2( −sinx) = −
√62
sinx =
√62 *
1√2
sinx =
√32
x = { π/3 ;
23π ; − π/3; −
43π }
8 mar 13:54
chichi:
dzielisz przez cos(x), a co gdy cos(x) = 0
8 mar 14:02
chichi:
cosx − sinx = √2( −sinx) CO TO ZA TOŻSAMOŚĆ?
8 mar 14:03
anna: skorzystałam ze wzoru
cosx − sinx = √2 sinx(450 −x)= √2 = cosx(450 +x)
a jeżeli o cosx ≠ 0 założenie
8 mar 14:54
. :
Jaki już to
cosx − sinx =√2sin(45o − x) = √2cos(45o + x)
Ten kąt ma pozostac
8 mar 15:03
chichi:
"a jeżeli o cosx ≠ 0 założenie"
ale to wtedy musisz sprawdzić co dla cos(x) = 0, a nie tak o sobie zakładać
8 mar 15:17
wredulus_pospolitus:
sin2x + 2sin
2x = 2 +
√6cosx
2sinxcosx + 2 − 2cos
2x = 2 +
√6cosx
cosx(2sinx − 2cosx −
√6) = 0
cosx(2
√2sin(45
o − x) −
√6) = 0
| | √3 | |
cosx = 0 ∨ sin(45o − x) = |
| |
| | 2 | |
x = ... ∨ x = ....
8 mar 15:40
anna: ale sin(450 −x) = cosx
cosx = √32
odp
x ={ π6 ; − π6 ; 56π ; −56π} oraz x =π2 x = −π2
8 mar 20:51
anna: dziękuję
8 mar 20:52
wredulus_pospolitus:
od kiedy cosx = sin(45
o − x)

cosx = sin(90
o − x)

<−−− to jest prawdą
8 mar 20:57
anna: słusznie przepraszam żle popatrzyłam w tablice
9 mar 07:52