cześć, mam takie zadanie: dla jakich wartości parametru m najmniejsza wartość fu
ccs: cześć, mam takie zadanie: dla jakich wartości parametru m najmniejsza wartość funkcji m należy
do podanego przedziału?
| | 1 | |
f(x)= x2 + x + m2 − m + |
| <2,6> |
| | 4 | |
napiszę co wyliczyłem ale nie wiem czy to w ogóle jest poprawnie ani co dalej z tym zrobić:
zał: q<0
Δ= −4m
2 + 4m
4m
2 − 4m=0
m
1=0
m
2=1
m∊(0,1)
nie mam pojęcia jak wykorzystać ten podany przedział, może znalazłby się ktoś, kto by mi to
rozpisał i wytłumaczył co z czego wynika? z góry bardzo dziękuję
8 mar 13:18
chichi:
a gdzie jest funkcja
m?
8 mar 13:32
ccs: najmniejsza wartość funkcji f* mój błąd
8 mar 13:34
chichi:
wykresem funkcji f jest parabola o ramionach skierowanych w górę, najmniejsza wartość jest w
wierzchołku i wartością tą właśnie jest
q no to ogranicz to
q z góry przez 6, a z
dołu przez 2 i masz to czego chcesz, nie rozumiem co to za założenie, że q < 0
8 mar 13:35
chichi:
czyli innymi słowy rozwiąż nierówność 2 ≤ q ≤ 6, wtedy ograniczasz tę najmniejszą wartość do
tego przedziału, przecież to logiczne
8 mar 13:36
ccs: jakby to było dla mnie takie logiczne to nie prosiłbym o pomoc tylko sam rozwiązał to zadanie

pomimo tego dziękuję
8 mar 13:44
chichi:
matematyka raczej tego wymaga, nie potrafię zrozumieć jak ktoś
logicznie myśląc mógł
wysnuć warunek q < 0, jak to się urodziło w jego głowie?
8 mar 14:01
ccs: Taki wniosek nie został wysunięty przeze mnie a przez moją nauczycielkę a ja idąc do niej na
lekcje mam prawo przyjmować, że to co mówi mi mówi jest prawdą, bo jej znajomość matematyki
jest na wyższym poziomie niż mój. Skoro podała mi takie założenie to się do niego dostosowałem
a nie wymyślałem swoich założeń. Nie wiedziałem jak dalej rozwiązywać to zadanie więc
grzecznie poprosiłem o pomoc. Zamiast pisać o tym, że jest to "nielogiczne" a matematyka
wymaga logiki trzeba było po prostu nie odpowiadać. Nie chcę się przegadywać, bo nie tego
dotyczy ten post. Za samo wytłumaczenie tak czy siak dziękuję, ale uszczypliwe komentarze
możesz następnym razem zachować dla siebie
8 mar 14:20