Ciągi
Kastet: Wyznacz a
1 i q ciągu geometrycznego (a
n), gdzie n≥1, którego drugi wyraz jest równy
| | 6n2 − 6 | |
limx→∞ |
| , a suma wszystkich jego wyrazów jest 5 razy mniejsza od |
| | (5n+1)(n+1) | |
sumy kwadratów tych wyrazów.
| | 6 | |
Obliczyłem drugi wyraz a2= |
| i na tym się zatrzymałem |
| | 5 | |
8 mar 13:15
Pałka szturmowa:
wcześniej się zatrzymujesz, lej zadanie w pysk
kwadraty wyrazów też tworzą ciąg geometryczny zapisuj warunki dla niego
8 mar 13:28
chichi:
tam winno być n→
∞, zamiast x.
a
12, a
22, a
32, a
42, ..., korzystając z własności c. geom. masz:
a
12, a
12q
2, a
12q
4, a
12q
6, ... − jest to nowy ciąg geom.
policz ich sumy, ułóż równanie z warunkiem z polecenia i licz
8 mar 13:31
Kastet: | | 6 | | 1 | |
Wyszło mi a= −1 i q= − |
| lub a= 6 i q= |
| , dobry wynik ? |
| | 5 | | 5 | |
8 mar 15:05
Kastet: Pisząc a miałem na myśli oczywiście a1
8 mar 15:08