proszę o rozwiązanie
anna: Rozpatrujemy wszystkie trójkąty równoramienne ABC (|AB | = |AC | ),
na których opisano okrąg o promieniu R = 2 . Niech d oznacza długość ramienia AB trójkąta.
Wykaż, że pole P każdego z tych trójkątów, jako funkcja długości d ,
wyraża się wzorem P(d) = 116d3 √16 − d2 .
ja doszłam do wzoru
P = 12 IABI*ICDI ICDI = h = (2+x) I ABI =a
P = 12 * a * (2+x)
z ΔADC
IDCI2 + IADI2 = IACI2 IACI = d − ramię ΔABC
dalej nie mogę doprowadzić do wzoru P(d) = 116d3 √16 − d2 .
8 mar 09:29
an:

e=?
sinα=?
cosα=?
| | d2sin2α | | d3√16−d2 | |
P= |
| = |
| |
| | 2 | | 16 | |
8 mar 13:50
anna: dziękuję nie pomyślałam o dorysowaniu odpowiednich rysunków
8 mar 13:59
wewe: Przypuszczam, że gdzieś się walnąłem licząc dziedzinę do tego zadania. Pole maksymalne wychodzi
mi dla d=4 (też nie wiem czy dobrze), ale dziedzina mi wyszła (0,4), więc coś jest nie tak.
Mógłby ktoś podesłać poprawne wyniki? I najlepiej jaka wyszła pochodna z funkcji
24 kwi 15:34