Optymalizacja basenu.
nig3r: Chcemy wybudować basen rekreacyjny w kształcie prostopadłościanu o objętości 150m3 i
głębokości 1,5m. Wyznacz wymiary tego basenu tak, aby sum pola powierzchni bocznej i pola dna
basenu była najmniejsza. Zapisz obliczenia
7 mar 21:55
wredulus_pospolitus:
P(a,b) = 2*a*1.5 + 2*b*1.5 + a*b <−−− minimum tej funkcji chcemy znaleźć
| | 100 | |
V(a,b) = 150m3 = a*b*1.5 m3 −−−> a*b = 100 −−−> b = |
| wstawiamy do naszej funkcji |
| | a | |
pola
P(a) = ....
pochodna i jedziesz z koksem
7 mar 22:10
nig3r: czy dziedzina to po prostu a,b > 0
7 mar 22:12
nig3r: doszedłem do f(a) = 3a2 + 100a +300
oba miejsca zerowe są na minusie co w takim wypadku
7 mar 22:15
wredulus_pospolitus:
czym jest f(a)

jak powstało
7 mar 22:17
wredulus_pospolitus:
| | 300 | | 3a2 − 300 | |
V'(a) = 3 − |
| = |
| −−−> a = 10  −−−> b = 10 |
| | a2 | | a2 | |
jak można było się spodziewać (w tego typu zadaniach)
7 mar 22:18
wredulus_pospolitus:
a jak chcesz z V(a) wyznaczyć
| | 3a2 + 100a + 300 | |
to: V(a) = |
| −−− szukasz WIERZCHOŁKA tejże paraboli  |
| | a | |
7 mar 22:20
wredulus_pospolitus:
oczywiście głupotę o 22:20 napisałem
7 mar 22:21
nig3r: f(a) to pole powierzchni bocznej w zależności od boku a
7 mar 22:22
nig3r: +dno
7 mar 22:22
wredulus_pospolitus:
oczywiście zamiast V(a) powinno by u mnie o 22:18 i 22:20 P(a)
7 mar 23:20