pikuś: Proszę o pomoc. Mam takie zadanie i nie wiem jak się za to wziąć, W banku umieszczono
1000 zł na p% w stosunku rocznym, co dało na 2-gi rok odsetki o 62.5 zł większe niż w
pierwszym roku, bo z 1-go nie zostały wypłacone. Jaką liczbą jest p?
22 lis 17:12
Kama:
(1000*p/100 +1000)*p/100 =1000*p/100 +62,5
(10p +1000)*p/100= 10p +62,5
p2/10 +10p = 10p +62,5 I*10
p2 = 625 → p= 25%
odp p= 25%
spr. 1000*25% = 1250 zł --- po roku
1250*25%= 1312,50zł --- po drugim roku
1312,50 - 1250 = 62,50 zł
23 lis 13:00
pikuś: dziękuję bardzo
24 lis 14:39