Dwusieczna w trójkącie wpisanym w okrąg.
Mareczek: W trójkącie ABC wpisanym w okrąg poprowadzono dwusieczną kąta BAC. Wykaż, że jeśli ∡BAC =2α to
zachodzi równość: sinαsin2α= √2+ 2cos2α.
7 mar 21:45
wredulus_pospolitus:
Czy aby na pewno dobrze zapisałeś to równanie
| | sin(2α) | |
Czy przypadkiem nie miało być |
| |
| | sinα | |
7 mar 22:15
Jacek: Tak, zapisałem na odwrót, przepraszam
7 mar 22:17
wredulus_pospolitus:
| | sin(2a) | | 2sina*cosa | |
L = |
| = |
| = 2cosa = |
| | sina | | sina | |
= √4cos2a =
√2 + 4cos2a − 2 =
√2 + 2(2cos2a − 1) =
√2 + cos(2a) = P
= jest to prawda gdyż α ∊ ( 0
o ; 90
o )
7 mar 23:25