Kangur Kadet 2020
kaszojadka: 30. Reszta z dzielenia liczby 20−cyfrowej 20202020202020202020 przez 808 jest równa
A) 0. B) 202. C) 404. D) 606. E) innej liczbie.
jest jakiś lepszy sposób niż liczenie tego?
mogę jakąś wskazówkę?
7 mar 19:04
Maciess: Rozkładamy 808 na czynniki pierwsze.
808 = 2*2*2*101
Zauważ jak można zapisać naszą liczbę 20−cyfrową.
2020 = 2*101*10
Nasza liczba to tak naprawdę powtórzenie tego samego. Mozna powiedzieć tak, wezmę tę liczbę i
dopisze na koncu 4 zera.
2020 0000 = (2*101*10) * 104
+2020
(2*101*10) * 104 + (2*101*10)
Jak się domyślasz można tak zrobić jeszcze (...) razy i dostaniemy liczbę 20 cyfrową. Z tej
postaci powinieneś szybciej zoabczyć od czego zależy reszta z dzielenia.
Spróbuj dokończyć, a jak nie pójdzie to dopisze reszte.
7 mar 19:39
wmboczek: 2020=808*2,5
kolejne dopisane 2020 są już podzielne
7 mar 20:07
kaszojadka: @Maciess rozpisz, dobrze?
8 mar 14:08
kaszojadka: @wmboczek
bo odpowiedź to 404
czyli to dlatego, że jak jest 2,
5 to 0,5*808=404
8 mar 14:48
Mila:
2020|2020|2020|20202020=20200*10
15+2020
(20200*1015+2020):808=(20200*1015:808+(2020:808)=k+(2+r.404)
2020=2*808+404
(20200*1015 jest podzielne przez 808( bez reszty)
8 mar 15:41
Maciess: @kaszojadka
Jak sobie rozpiszemy całą tę liczbe tak jak mowilem to mamy
(2*101*10)*10
16 + (2*101*10) * 10
12 + (2*101*10)*10
8 + (2*101*10) * 10
4 + (2*101*10)
I teraz to dzielimy przez 808. Pierwsze 4 składniki dzielą się bez reszty ( np.
2*101*10*10
4 = 2*101*2 * 5 * 2* 5 *10
3 = 808*5*5*10
3 )
I jak tak rozpiszesz ostatni składnik to on się nie dzieli. Więc stąd widać, że zeby zbadać
resztę to wystarczy ile reszty daje 2020.
Jak dalej niejasne to daj znać
8 mar 18:18
kaszojadka: Dziękuję
9 mar 13:24
Mila:
W moim zapisie zamiast 1015 ma być 1015
9 mar 17:51