Trapez
Kastet: Trapez równoramienny T1 o podstawach 12,5 cm i 7 cm oraz ramionach 5,25 cm jest podobny do
trapezu T2 o obwodzie 21 cm. Jaki jest stosunek pola trapezu T2 do pola trapezu T1?
7 mar 12:24
kaszojadka: I jaki jest problem?
7 mar 12:46
Kastet: | | 49 | | 7 | |
W odpowiedzi jest |
| , a mi wychodzi |
| i nie wiem skąd to się bierze |
| | 100 | | 10 | |
7 mar 12:49
chichi:
| | 21 | | 21 | | 7 | |
k = |
| = |
| = |
| |
| | 12.5 + 7 + 2*5.25 | | 30 | | 10 | |
| | PT2 | | 7 | | 49 | |
stosunek pól figur podobnych wynosi k2, zatem |
| = ( |
| )2 = |
| |
| | PT1 | | 10 | | 100 | |
7 mar 13:06
kaszojadka:

''Stosunek pól figur podobnych równa się kwadratowi skali podobieństwa''

Obw=.19,5+10,53=30
Skala podobieństwa
czyli np. górna podstawa tamtego trapezu to 4,9
0,7
2=
0,49
7 mar 13:07
pifpaf: Ahaaa okej, po prostu nie podniosłem do kwadratu... no tak to ma sens dzięki bardzo!
7 mar 13:13