Kangur Kadet 2018
kaszojadka: Do liczby czterocyfrowej a dopisujemy raz liczbę 14 z lewej strony, drugi raz liczbę 14 z
prawej strony. Otrzymujemy dwie liczby sześciocyfrowe, z których jedna jest dwa razy większa
od drugiej. Ile wynosi suma cyfr liczby a?
A) 14
B) 16
C) 18
D) 20
E) 22
7 mar 10:53
ite:
22
Wskazówka:
Szukając odpowiedzi, możesz zacząć od zastanowienia się, czy dwukrotnie większa będzie liczba
zaczynająca się od cyfr 14, czy ta która się tymi cyframi kończy.
7 mar 11:07
kaszojadka: nie wiem jak to zrobić, zrobiłam jakiś nawias i jedno mi wyszło
140 000+ (1000x+100y+10z+a)
a drugie
100* (1000x+100y+10z+a)+14
i dalej nie wiem nic

proszę pomóż
7 mar 11:16
ite: które działanie jest możliwe?
14txyz
* 2
−−−−−
txyz14
txyz14
* 2
−−−−−
14txyz
7 mar 11:26
kaszojadka: drugie nie jest możliwe, bo t to musiałoby być 0,5
7 mar 11:29
kaszojadka: nieee
chwila
7 mar 11:31
kaszojadka: bo to się od tyłu robi
7 mar 11:31
kaszojadka: pierwsze nie jest możliwe bo y musiałoby się równać pół
7 mar 11:35
ite:
OK, mamy więc
14txyz
* 2
−−−−−
txyz14
z tego wniosek, że albo yz*2=14 albo yz*2=114 i można próbować ustalić jakimi cyframi
są y i z
7 mar 11:35
ite: drugi wariant z 11:26 nie jest możliwy
7 mar 11:37
kaszojadka: czekaj co
to które jest możliwe a które nie
7 mar 11:37
kaszojadka: aa ok dzięki
7 mar 11:38
7 mar 11:39
ite:
możesz też ustalić już jaką cyfrą jest t
7 mar 11:39
ite:
w razie wątpliwości pytaj : )
7 mar 11:40
kaszojadka: @ite a jest jakiś inny sposób bez tych słupków itd...?
7 mar 12:02
ite:
już z tego słupka 11:35 można wywnioskować, że t=2*1=2 i 2*z=14 →z=7
142xy7
* 2
−−−−−−
2xy714
dalej widać że x=2*4=8
i już mamy postać
1428y7
* 2
−−−−−−
28y714
zostaje do obliczenia ostatnia nieznana cyfra
Na pewno jest inny sposób, może ktoś poda.
Ale mój nie jest ani długi ani jakoś szczególnie zagmatwany.
7 mar 12:34
kaszojadka: @chichi
7 mar 13:09
Mila:
Zasada:
Jeżeli nie masz pomysłu na rozwiązanie pewnego zadania
spróbuj rozwiązać "podobne " łatwiejsze.
np. konkretna liczba czterocyfrowa i dopisanie jak w poleceniu powyżej
234514
142345
czyli możesz to zapisać te liczby odpowiednio:
2345*100+14
140000+2345
oznacz a=2345 to masz zapis obu sytuacji:
a*100+14
140000+a
i dalej działaj
7 mar 15:55
7 mar 17:08
an: Przecież to zadanie można rozwiązać po prostu, czy to zabronione
100x+14=280000+2x
98x=280000−14
x=2857
8 mar 09:30
Mila:
Pamiętam, że w takich zadaniach uczniom sprawiał problem zapis wartości liczb
w postaci algebraicznej po dopisaniu 14.
Z ułożeniem równania już nie było problemu.
Nie wiem jak było z kaszojadką.
8 mar 17:58
kaszojadka: Algebraicznie to ja to zapisałam w poście o 11:16, tylko nie wiedziałam co dalej
Trzeba było po prostu sprawdzić oba warianty (w jednym wariancie to pierwsze było dwa razy
większe, a w drugim wariancie przeciwnie)
8 mar 19:30
Mila:
kaszojadko.
Podałam Ci wskazówkę 7.03.15:55 ,
an napisał dzisiaj równanie

,
które mogłaś zapisać gdybyś przeczytała
komentarz.
8 mar 21:05
kaszojadka: Tak, ta zasada bywa pomocna, ale do pewnego momentu(tylko do zapisania w postaci
algebraicznej)−gdybym dała sobie przykład ''1234''−
to wtedy drugi wariant (z dopisaną ''14'' po lewej) byłby większy. Przecież
nie wiadomo, czy szukając szybko przykładu na konkursie trafiłabym na taki, który prawidłowo
odwzorowuje (tzn. ciężko stwierdzić, który wariant będzie 2x większy w przypadku liczby
szukanej w zadaniu na podstawie jednego przykładu, w którym po dopisaniu czternastek nie
wychodzą nam liczby w proporcji 1:2)

Wydaje mi się, że Pani bardziej chodziło o samą pomoc w zapisaniu tego w postaci algebraicznej,
żeby móc rozwiązać dwa równania i sprawdzić, które rozwiązanie pasuje

Bardzo dziękuję za pomoc. Przepraszam, jeżeli źle Panią zrozumiałam.
8 mar 21:38