matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Obliczyć granicę lim x→∞ [x^2(arctgx - π/2) + x]
xyz:
Oblicz granicę: lim x→
∞
[x
2
(arctgx − π/2) + x]
7 mar 10:08
jc:
π/2 − arctg x = arctg 1/x, x>0 x=1/t, t→0+ liczysz granicę 1/t − (arctg t) / t
2
= (t − arctg t) / t
2
granicą jest zero
2 sty 16:05