prawdopodobieństwo
adriana: Mamy 3 kule niebieskie i 7 kul czerwonych.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybierzemy jedną niebieską i jedną czerwoną, jeśli:
a) wybieramy losowo dwie kule
b) wybieramy kolejno bez zwracania dwie kule.
ad a)
ad b)
310*
79=
2190
czy tutaj powinniśmy uwzględnić również kolejność odwrotną
79*
310=
2190 i te
wyniki dodać?
a jakby to zadanie brzmiało w ten sposób, że mamy 3 chłopców i 7 dziewczynek to rozwiązanie
jest takie samo?
Ważne jest w tym wypadku rozróżnianie elementów?
7 mar 08:53
. : Tak. Trzeba uwzględnić także inna kolejność losowania.
(a) = (b) jeśli patrzymy na wynik
Innymi slowy − nie ma różnicy czy wszystkie kule losujemy jednocześnie, czy pokolei (bez
zwracania)
7 mar 09:22
adriana: Dziękuję

czyli jeśli w zadaniu jest napisane, że wybór po kolei, to możemy traktować to jako
jednocześnie i zrobić kombinacją?

a co odnośnie rozróżniania kul? czy w domyśle zawsze są rozróżnialne jako, że są to obiekty
fizyczne?
7 mar 10:14
. :
Prędzej − − − stosujemy zawsze że kolejność losowania jest istotna, niż że ona nie jest.
Jeżeli nie ma podanego w zadaniu czy są rozróżnialne czy nie − można traktować je jako
rozróżnialne.
Ogólnie − − − − − gdy w zadaniu bierzesz pod uwagę kolejność losowania (nawet jeżeli w zadaniu
mówią o tym że ta kolejność jest nieistotna) to i tak wyjdzie Ci dobry wynik.
7 mar 11:47
adriana: dziękuję
7 mar 15:17