proszę o rozwiązanie
anna: suma dziesięciu początkowych wyrazów pewnego ciągu arytmetycznego an jest równa 170
Trzeci czwarty i ósmy wyraz tego ciągu tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny
Wyznacz iloraz ciągu bn
6 mar 21:28
Eta:
| | 2a1+9r | |
S10 = |
| *10 =170 ⇒ 2a1+9r=34 |
| | 2 | |
a
1+2r, a
1+3r, a
1+7r −− c. geom
(a
1+3r)
2=(a
1+2r)(a
1+7r) ⇒ ..........
r(3a
1r+5r)=0
r=0 ciąg stały a
1=17
17,17,17,....... to q=1
| | a1+3r | |
q= |
| = ........ |
| | a1+2r | |
6 mar 23:34
anna: dziękuję bardzo
7 mar 07:05