Wzór ciągu
Aga: Ciąg an jest rosnącym ciągiem wszystkich liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 6 dają
resztę 3
Zatem ciąg an można określić wzorem: Odp to 6n−3
Dlaczego nie może być 6n +3? Odpowiedź jest na a b c i tylko jedna może być poprawna
Przepraszam za prawdopodobnie głupie pytanie ale serio tego nie rozumiem
6 mar 20:21
Eta:
3,9,15,24,.... taki ciąg
a1=3 r=6
an=......... = 6n−3
6 mar 20:43
Eta:
3,9,15,21,........
6 mar 20:54
Aga: Dobra, czaje, jeśli będzie 6n+3 to nie będzie wszystkich liczb naturalnych bo a1 to będzie 9
a trójka też się zalicza. Dzięki 🤩
6 mar 20:55
Eta:
Dokładnie
6 mar 20:56