Ile jest wyrazów tego ciągu które są równe 25
Aga: Ciąg an określony jest wzorem an= n
3+6n
2+9n+9
Ile jest wyrazów tego ciągu, które są równe 25
Odp to 1 ale nie ogarniam za bardzo
Próbowałam tak
n(n
2+6n+9)=16 czyli n
2+6n−7 i dodatnie miejsce zerowe to 1 czyli tak jakby z tego
drugiego równania jest 1 taki ciąg a to
n przed tym równaniem które rozwiązałam tez musi być równe 1 żeby
wyszło to 25


jeśli trzeba zrobić to inaczej to jak bo już nie ogarniam
6 mar 13:06
getin:
Trzeba podstawiać kolejno n=1, n=2, n=3 do tego wzoru na an
i obliczać
a1 = 13 + 6*12 + 9*1 + 9 = 25
a2 = 23 + 6*22 + 9*2 + 9 = 8 + 6*4 + 18 + 9 = 8 + 24 + 18 + 9 = 59
...
Zauważamy, że ciąg jest rosnący − więc istnieje tylko jeden wyraz a1, który jest równy 25
6 mar 13:38
ite: inny, dłuższy sposób, ale może się przyda komuś w podobnym zadaniu : )
szukamy, dla jakich n∊ℕ, spełniony jest warunek
n3+6n2+9n+9 = 25
n3+6n2+9n−16 = 0
sprawdzamy wśród dzielników wyrazu wolnego {1,−1,2,−2,...}
13+6*12+9*1−16 = 0
mamy już pierwsze rozwiązane: 1
a/ teraz możemy sprawdzać dalej kolejne dzielniki naturalne
b/ albo metodą grupowania wyrazów przekształcić lewą stronę równania, tak żeby otrzymać postać
iloczynową łatwą do dalszego rozłożenia
n3−n2+7n2−7n+16n−16 = 0
(n3−n2)+(7n2−7n)+(16n−16) = 0
n2(n−1)+7n(n−1)+16(n−1) = 0
(n−1)(n2+7n+16) = 0
pozostaje sprawdzenie, czy trójmian kwadratowy w nawiasie ma rozwiązania naturalne.
6 mar 13:48
Mariusz:
Ma jeno rzeczywiste 49−64 < 0
6 mar 14:20
Mariusz:
Ma jeno zespolone 49 − 64 < 0
A skoro ma tylko zespolone to
nie ma rzeczywistych a tym bardziej nie ma naturalnych
6 mar 14:22
Aga: Dziękuję Wam bardzo! Właśnie wiem, że mogłam podstawić, ale frapowało mnie to, jak rozwiązać
to równanie i dojść do wyniku bez podstawiania
6 mar 14:42
Mila:
n3+6n2+9n+9 =25
n(n2+6n+9)=16
n(n+3)2=16
tylko n=1 bo dla n>1 lewa strona równania >16
6 mar 15:43