Całka z x/(x+4) dx
Poston: Cześć,
Proszę pomórzcie mi z całką x/(x+4) po x. Licząc podstawiam x+4 = t, dx = dt i x=t−4.
Później liczę całkę z 1 po t i całkę z 4 * t podniesione do (−1). Dostaję t−4*ln(t) + C.
Po powrocie na x mam
x+4−4*ln(x+4) + C.
Nie powinno być tutaj +4. Dlaczego?
6 mar 00:41
. :
x + 4 + C = x + C1 (Zauważ że napisałem indeks)
Pod symbolem C kryje się nic innego jak każda dowolna liczba rzeczywista.
6 mar 06:56
. :
A tak na marginesie − nie wiem po co wogole tutaj podstawienie było stosowane
6 mar 10:50
Mariusz:
A ja nie wiem co to za słowo wogole
Nie dość że pisane razem to jeszcze o zamiast ó
On dopiero zaczyna się uczyć całkować więc nic dziwnego że ćwiczy podstawianie na
łatwych przykładach
6 mar 11:54
Poston: XD. Dzięki chłopaki
7 mar 15:22