matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Przekształcenie wzoru ciągu geometrycznego
Aga:
Wzór ciągu geometrycznego to an = 6 × (−2)
n−1
w zadaniu jest również zapis tego jako −3 × (−2)
n
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć co dokładnie zaszło że z 6 zrobiło się −3 a jedynka z potęgi zniknęła?
5 mar 22:34
Eta:
1
a
n
= 3*2*(−2)
n
*(−2)
−1
= 3*2*(−2)
n
*(−
)= −3*(−2)
n
2
5 mar 22:38
Aga:
Super
Dziękuję pięknie
5 mar 22:49