Oblicz wartość wyrażenia
pifpaf: | log26 3 + log6 16 | |
| |
| log6 3 ∙ log6 48 + log26 4 | |
Mam problem z wyliczeniem tego przykładu
5 mar 14:04
wredulus_pospolitus:
na pewno masz wyliczyć wartość, a nie zapisać tego wyrażenia wykorzystując inne logarytmy dane
w treści zadania
5 mar 14:19
Eta:
W=1
5 mar 15:00
Eta:
Stosuję wzór na zamianę podstaw logarytmu
| | | |
W= |
| = |
| | | log3 | | log(3*24) | | log222 | |
| * |
| + |
| | | log6 | | log6 | | log26 | |
| |
| | log23+4log2*log3+4log22 | |
=................ = |
| = 1 |
| | 4log2*log3+log23+4log22 | |
5 mar 15:05
Eta:
Poprawiam
| | log23 | | log42 | |
W= |
| + |
| |
| | log26 | | log6 | |
5 mar 15:14
pifpaf: Tak, trzeba było wyliczyć wartość, dziękuję Eta!
5 mar 15:52