Co robię źle?
bułka: Hej, mam problem z takim zadaniem:
Dane: a>b>1
Teza: a2b + b2 + a > ab2 + a2 + b
Wiem jak je rozwiązać, przeczytałam w kluczu odpowiedzi, jednak najpierw próbowałam sama innym
sposobem. Jest on niepoprawny, ale nie mogę znaleźć błędu. Bardzo dziękuję za pomoc.
a2b + b2 + a > ab2 + a2 + b /−(ab2 + a2 + b)
a2b + a − ab2 − b + b2 − a2 > 0
a(ab +1) − b(ab +1) + b2 − a2 > 0
(ab +1)(a − b)(b − a)(b + a) > 0
(ab + 1), (a − b) i (a + b) są dodatnie, a (b − a) ujemne więc cały iloczyn jest mniejszy od
zera.
4 mar 23:59
ABC:
od trzeciej linijki:
a(ab +1) − b(ab +1) + b2 − a2 > 0
(ab+1)(a−b)+(b−a)(b+a)>0
(a−b)(ab+1−a−b)>0
(a−b)(1−a)(1−b)>0
5 mar 00:07
mat: ostatnie przejście, powinno być
(ab+1)(a−b) − (a−b)(a+b) >0
(a−b)(ab+1−a−b) >0
a>b więc a−b>0
ab+1−a−b = ab−a + 1−b = a(b−1)−(b−1) = (b−1)(a−1)>0 bo b>1 oraz a>1
5 mar 00:09
bułka: Dziękuję wam! jakoś mi ten plus umknął hahah
5 mar 00:38