Olimpus konkurs logicznego myślenia 2022
kaszojadka: Każdy z pięciu uczniów, obchodzących urodziny, przyniósł ze sobą cukierki. Okazało się, każdy
miał inną liczbę cukierków oraz dowolnych trzech z nich miało więcej cukierków niż pozostali
dwaj. Jaka jest najmniejsza liczba cukierków, którą mogli mieć Ci uczniowie?
A) 30
B) 35
C) 40
D) 42
4 mar 19:36
kaszojadka: poproszę tylko wskazówkę, nie chcę całego rozwiązania
4 mar 19:36
an: pisze >>>oraz dowolnych trzech z nich miało więcej cukierków niż pozostali <<<
czyli pierwszych trzech ma więcej niż pozostali dwaj
4 mar 20:10
wredulus_pospolitus:
a<b<c<d<e
rozpatrujemy najmniejsze różnice pomiędzy, więc mamy:
c−2 , c−1 , c , c+1 , c+2
c−2 + c−1 + c > c + 1 + c + 2
3c − 3 > 2c + 3
c > 6
więc c = 7
więc chłopacy przynieśli conajmniej 5c = 35 cukierków
4 mar 20:18
kaszojadka: thx
4 mar 20:41
kaszojadka: @wreduluspospolitus a skąd wiemy, że jeżeli są najmniejsze różnice pomiędzy to to oznacza, że
to kombinacja w której jest najmniej cukierków?
jak na to wpaść?
(to jest dobra odpowiedź, ale ja się zastanawiam jak do tego dojść)
7 mar 18:06
kaszojadka: @Mila
8 mar 16:24
Mila:
Chłopcy mieli różne liczby cukierków.
Najmniejsza różnica to 1 cukierek.
Rozważmy sumę cukierków równą 30.
1) 30:5=6
mediana 6
6−2,6−1,6,6+1,6+2
4+5+6+7+8=30
4+5+6=15, 7+8=15 warunek nie jest spełniony
2) suma =35
5+6+7+8+9
5+6+7=18 >8+9
Może tak?
8 mar 17:48