gdzie szukac tego typu zadan
tom: mam problem z tego typu zadaniami na kreatywne przekształcanie logarytmów
typu
a = log 2 (3) b = log 2 ( 13)
wyraz za pomoca a i b 2 log 26 (48)
ale nie jest wazny przyklad. Czy wiecie moze gdzie jestu duza ilosc takich zadan tego typu bo
ciagle sie pojawiaja na tych maturach i chcialbym je wycwiczyhc
4 mar 19:32
wredulus_pospolitus:
| | log23 | |
2log2648 = 2log26(3*16) = 2log263 + 2log2616 = 2 |
| + 2*4log32 = |
| | log226 | |
| | log23 | | 1 | |
= 2 |
| + 8 |
| = ... |
| | log213 + log22 | | log23 | |
4 mar 20:20
wredulus_pospolitus:
po prostu musisz stosować własności logarytmów
4 mar 20:20
tom: ale mi nie chodzilo o rozwiazanie przykladu
4 mar 20:34
4 mar 21:04