Pomocy
#: jaki jest wzór na pole 8−kąt foremnego

?
z góry dziękuę za pomoc
7 mar 18:51
Basia: Pomagam
7 mar 18:58
#: juz znalazlam jakis wzor ale nie wiem czy jest on dobry P8=2a2(1+√2)
7 mar 19:01
Basia:

każdy wielokąt foremny da się wpisać w okrąg ⇒ dla ośmiokąta
z tw.cosinusów
| | √2 | |
a2=r2+r2−2r*r*cos45 = 2r2−2r2* |
| = |
| | 2 | |
| | √2 | | 2−√2 | |
2r2(1− |
| )=2r2* |
| = r2(2−√2) |
| | 2 | | 2 | |
| | a2 | | a2*(2+√2) | |
r2 = |
| = |
| = |
| | 2−√2 | | (2−√2)(2+√2) | |
P
ośmiokąta.f.=8*P
AOB = 4r
2*sinα= 4r
2*sin45 =
| | a2(2−√2) | | √2 | |
4* |
| * |
| = a2*(2−√2)*√2 = |
| | 2 | | 2 | |
a
2(2
√2−2)
7 mar 19:16
Basia: to ten sam, bo w moim możesz 2 wyłączyć przed nawias
moje rozwiązanie pokazuje jak sobie poradzić bez znajomości wzoru
7 mar 19:18
#: Dzieki za pomoc
7 mar 19:34