równanie wykładnicze
chleb: (√9−4√5)x + (√9+4√5)x = 18
... Po pewnych przeształceniach korzystając z wzorów skróconego mnożenia dostaję:
(√5)x + 2x=9
Oczywiście łatwo zauważyć, że na pewno rozwiązaniem będzie x=2, ale czy można to jakoś
rozwiązać nie stosując szacowania ?
4 mar 18:02
wredulus_pospolitus:
pochwalisz się jakie to przekształcenia wykonałeś aby dojść do takiej postaci

4 mar 18:19
chleb: (√5−2)x +(√5+2)x =18
2(√5)x+2∙2x=18
(√5)x+2x=9
4 mar 18:46
ABC:
fajnie to sobie wymyśliłeś , a sprawdziłeś na kalkulatorze parę liczb czy twój wzór daje dobre
wyniki?
A to jest standardowe zadanie na niewiadomą pomocniczą i odwracanie niewymierności
wystarczy zauważyć że (9−4√5)(9+4√5)=81−80=1
4 mar 19:14