Ciągi matura PR
silnia: Wykaż, że ciąg o wzorze an=n+12n−1 jest malejący.
Chcialbym to rozwiazac nie poprzez pochodne i funkcję f(n), a przez obliczenie r.
an=an=n+12n−1
an+1=n+22(n+1)−1=n+22n+1
r=an+1−an
...
−34n2−−1=r
mianownik jest dodatni (n to liczba naturalna * 4 −1 > 0 ),licznik ujemny, co daje r ujemne. To
prawdilowy sposob rozwiazania?
4 mar 17:56
k: bezpieczniej zamiast r napisać an+1 − an
Teraz może się wydawać, ze uznajesz ciąg an za arytmetyczny.
Obliczenia i wnioski ok.
4 mar 21:07