Ciągi, planimetria matura PR
silnia:

W trójkąt równoboczny o boku 6 wpisujemy kolejny trójkąt równoboczny taki, że
wierzchołkami drugiego trójkąta są środki boków pierwszego trójkąta. W drugi trójkąt
wpisujemy kolejny na tej samej zasadzie i postępujemy tak nieskończenie wiele razy. Oblicz
sumę pól wszystkich trójkątów. Zakoduj cyfrę dziesiątek, jedności i części dziesiątych
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
a=6, wzór na pole trójkąta równobocznego =
a2√3
P
1=9
√3
Kazdy kolejny bok trojkata jest mniejszy o polowe.
P
2=
9√3}4
P
2=
9√3}16
P
2=
9√3}32
q=
14
Sn=
a11−q
Sn=12
√3
Nie daje mi to wyniku, zebym mogl to zakodwoac. Gdzie popelniam blad?