Ciągi PR
silnia: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o wyrazach 1, q, q2, q3, q4....
jest o 12 większa od sumy wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu
geometrycznego o wyrazach 1, −q, q2, −q3, q4... Oblicz q, Zakoduj pierwsze trzy
cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
Literą A oznaczę sumę pierwszego ciągu
iloraz= q, wyraz pierwszy=1. q∊(−1,1)
A=11−q
B to analogicznie suma drugiego ciągu
iloraz= −q, wyraz pierwszy=1
B=11+q
A+12=B
11−q+12=11+q
co midaje
12=21+q
i q=3, co nie należy do dziedziny. Gdzie popelniam blad?
4 mar 16:34
wredulus_pospolitus:
hmm, po pierwsze to:
A = B +1/2 a nie to co zapisałeś (to A jest większe o 1/2 od B

)
po drugie:
| 1 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
|  ? <<<<−−−− niby skąd Ci coś takiego powstało? |
| 1+q | | 1−q | | 1+q | |
Wspólny mianownik i wtedy odejmujemy ułamki

po trzecie − popraw swoje błędy ... dostaniesz równanie kwadratowe
4 mar 17:36
silnia: q=−2+√5, 2 3 6?
4 mar 17:41